Eigen site beheren met een CMS programma

U bent de term CMS vast al tegengekomen toen u aan het zoeken was naar informatie. Een CMS zorgt ervoor dat u eenvoudig content van uw website kunt beheren. Een installatiescript zorgt ervoor dat het CMS eenvoudig kan worden geïnstalleerd.

Over de opmaak van de website hoeft u zich doorgaans geen zorgen te maken met een CMS systeem. In het artikel Je website bouwen leest u hier meer over. Het in de juiste opmaak tonen van de inhoud, daar zorgt het CMS pakket voor. Hierdoor is het niet nodig om verstand van opmaaktalen te hebben. Wilt u geen tools voor het beheer gebruiken, dan is HTML en CSS leren de enige optie.

Maakt u geen gebruik van beheersoftware dan zult u voor iedere pagina op uw site een individueel HTML bestand moeten aanmaken. Dit wordt al snel onoverzichtelijk naarmate de website er content bij krijgt. Bij een CMS zal bij elke request hetzelfde stuk code worden uitgevoerd en die zal de specifiek opgevraagde gegevens uit de database halen. Het onderhoud is dan een stuk beter te doen dan wanneer er tientallen of honderden bestanden nodig zijn.

Stelt u zich eens voor dat u de contactgegevens van uw bedrijf moet wijzigen op de website. Wordt er geen CMS pakket gebruikt op uw site, dan zult u de wijziging in iedere file moeten doorvoeren. Wanneer de site met een CMS goed is opgezet, hoeft u de wijziging slechts eenmaal door te voeren. Ook is het beheer van de website makkelijker overdraagbaar met een CMS pakket. Zijn er geen beheertools, dan kunt u de website alleen aanpassen door de broncode te bewerken.