Eigen website met CMS systeem

De term CMS komt u met regelmaat tegen wanneer u zich aan het oriënteren bent op een nieuwe website. CMS programma’s maken het plegen van onderhoud aan de website makkelijker. U beheert de website dan vanuit een centrale beheeromgeving.

Bij veel CMS systemen hoeft u alleen de content in te voeren en hoeft u zich niet druk te maken over layout. Uw tekst wordt automatisch in de juiste opmaak getoond door het CMS systeem. U hoeft niets tegen weten van HTML en CSS om toch een professionele website te hebben. Wilt u geen tools voor het beheer gebruiken, dan is HTML en CSS leren de enige optie.

Maakt u geen gebruik van beheersoftware dan zult u voor iedere pagina op uw site een individueel HTML bestand moeten aanmaken. Naarmate de website groeit zullen meer bestanden nodig zijn en wordt het overzichtelijker. Gebruikt u een CMS dan komt een request bij centrale code binnen. Deze code haalt de inhoud voor de specifieke pagina op. Dit is een stuk beter onderhoudbaar dan wanneer u veel bestanden nodig heeft die er deels ook hetzelfde uitzien.

Staat op iedere pagina van uw website uw telefoonnummer en verandert dit nummer? Dan mag u de wijziging in ieder HTML bestand doorvoeren wanneer uw site niet van een CMS voorzien is. Heeft u een CMS pakket, dan is de kans groot dat de wijziging slechts 1x gedaan hoeft te worden en dat het dan direct overal is aangepast.

Ook is het beheer van de website makkelijker overdraagbaar met een CMS pakket. Zijn er geen beheertools, dan kunt u de website alleen aanpassen door de broncode te bewerken.