Mijn eigen site met CMS systeem

Bij het zoeken naar informatie over een nieuwe website komt u de term CMS regelmatig tegen. Met een CMS pakket wordt het onderhoud van uw website eenvoudiger gemaakt. Veel CMS pakketten worden met een installatieprogramma geleverd.

Over de opmaak van de website hoeft u zich doorgaans geen zorgen te maken met een CMS systeem. Over dit onderwerp kunt u op CMS beheer tips meer lezen. Het CMS pakket zorgt dat uw tekst in de juiste opmaak wordt weergegeven. Ook zonder HTML en CSS kennis kunt u een professioneel ogende website hebben. Kennis van deze talen is wel nodig wanneer u geen enkele vorm van website builder of CMS zou gebruiken.

Maakt u geen gebruik van een CMS pakket, dan is er voor elke pagina een apart HTML bestand nodig. Dit wordt al snel onoverzichtelijk naarmate de website er content bij krijgt. Bij een CMS zal er steeds dezelfde code worden uitgevoerd die vervolgens de bedoelde gegevens uit de database haalt en toont aan de bezoeker. De situatie bij een CMS pakket is een stuk beter onderhoudbaar. U heeft minder bestanden nodig en er is minder sprake van herhaling van HTML code.

Bedenk maar eens wat u zou moeten doen wanneer u simpelweg de op iedere pagina getoonde contactgegevens wilt wijzigen. Zonder CMS systeem zal elk HTML bestand dan moeten worden aangepast. Gebruikt u wel een CMS, dan is een aanpassing op een enkele plek voldoende om overal de nieuwe gegevens weer te geven.

Ook is het beheer van de website makkelijker overdraagbaar met een CMS pakket. Is er geen CMS systeem geïnstalleerd of website builder aanwezig, dan zal het beheer uitsluitend met het bewerken van de HTML en CSS code gedaan kunnen worden.