Mijn website beheren

Met een CMS pakket kunt u beheerderstaken rondom uw website op een eenvoudige wijze uitvoeren. Het beheer wordt met een CMS systeem gedaan vanuit een centraal adminpaneel. Praktisch elk persoon kan zo aanpassingen verrichten aan de website.

Doordat er een beheerpaneel wordt gebruik, is overdracht van het beheer niet heel lastig. Bent u de enige die met de website werkt, bedenkt u zich dan dat de website verkopen een serieuze mogelijkheid wordt naarmate de website inkomsten gaat opleveren. Het is dan erg fijn voor de koper wanneer er iets van een beheeromgeving in zit. Eenvoudig aanpassingen kunnen verrichten is voor veel kopers van belang.

Veel CMS systemen bieden de mogelijkheid om metagegevens rondom uw content in te vullen. Denk aan de zoekwoorden en de beschrijving die zichtbaar zullen zijn in de zoekresultaten van Google. Gebruikt u geen CMS of programmeert u het CMS zelf dan zult u moeten weten welke velden voor de zoekmachines relevant zijn. Als het niet uw primaire vakgebied is, moet u zelf iets bouwen niet willen.

Op de pagina cms definitie vindt u meer informatie over het beheer door middel van een CMS pakket. CMS systemen waarvoor u moet betalen zijn vaak de investering waard. Bij een gratis systeem zult u vaak alsnog een uitbreiding moeten kopen en installeren voor dergelijke functionaliteiten. Een groot deel van de gebruikers vindt het installeren van add-ons lastig. En zo zal een CMS systeem dat gratis is toch zorgen voor kosten als u add-ons dient te installeren die niet gratis zijn. Het geld dat u betaalt voor een CMS kunt u dubbel en dwars terugverdienen met uw website.

Er is ook een ontwikkeling aan de gang die te maken heeft met het samenwerken van software: dit wordt web 3.0 genoemd. Er zullen met web 3.0 meer formaten zijn waarin informatie kan worden weergegeven. Als u zelf een CMS ontwikkelt zult u ook van dit soort ontwikkelingen op de hoogte moeten zijn.